Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΑΗΔΟΝΟΧΩΡΙΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

Την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 χρόνων, από το Ολοκαύτωμα του Αηδονοχωρίου του Δήμου Κόνιτσας, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης για τους εκτελεσθέντες κατοίκους του Αηδονοχωρίου, από την 1η Ορεινή Μεραρχία Καταδρομών «Εντελβάις» του γερμανικού στρατού.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Δήμος Κόνιτσας, η Κοινότητα Αηδονοχωρίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αηδονοχωρίου «Το Βορτόπι».

Την 9η Ιουλίου 1943 οι Γερμανοί κατακτητές πυρπόλησαν το Αηδονοχώρι και εκτέλεσαν 22 κατοίκους του, σε αντίποινα για την συμμετοχή τους στην αντίσταση, κατά τη διάρκεια της κατοχής.

 Πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό ναό του Αηδονοχωρίου , χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα, και ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση, Προσκλητήριο Νεκρών και αποκαλυπτήρια του νέου Μνημείου που ανεγέρθηκε φέτος από τον Δήμο Κόνιτσας, προς τιμήν των εκτελεσθέντων κατά το ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς το 1943, αλλά και προς τιμήν όλων των ηρώων του Αηδονοχωρίου που έπεσαν υπέρ της πατρίδας σε όλες τις ιστορικές περιόδους.

Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση στην κεντρική πλατεία του χωριού, για την οποία φρόντισαν οι γυναίκες του χωριού και ο Δήμος Κόνιτσας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας, ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου, οι Αντιπεριφερειάρχες Ηπείρου κ. Οδ. Πότσης και Βασ. Γοργόλης, ο Διοικητής της 8ης Μ/Π ΤΑΞ, Ταξίαρχος κ. Παππάς Γ. , εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. και πλήθος εκπροσώπων κομμάτων, φορέων , συλλόγων, οργανώσεων οι συγγενείς των θυμάτων και κάτοικοι του Αηδονοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής.

Εκ μέρους της ΕΑΑΣ, στεφάνι κατατέθηκε από τον Γραμματέα του ΤΣ Ιωαννίνων, Ανθστή ε.α. κ. Χαλκιά Θωμά.


Η παραπάνω φωτογραφία και περισσότερα στοιχεία στα:

https://pbnews.gr/o-dimos-konitsas-timise-ti-mnimi-ton-thymaton-tou-olokaftomatos-tou-martyrikou-choriou-aidonochoriou/

https://epirusgate.gr/o-dimos-konitsas-timise-ti-mnimi-ton-thymaton-tou-olokaftomatos-tou-martyrikou-aidonochoriou/




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.