Κυριακή 2 Μαΐου 2021

Η Ανάσταση του Χριστού

 Άρθρο του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία , όπως δημοσιεύτηκε την 27 Απριλίου 2019 στο www.pemptousia.gr

( https://www.pemptousia.gr/2019/04/i-anastasi-tou-christou-5/)
Ο Ιησούς Χριστός, αδελφοί χριστιανοί, παρέμεινε στον τάφο τρεις ημέρες. Η μία μέρα ήταν η Παρασκευή. Η δεύτερη μέρα ήταν το Σάββατο και την νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή – χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς ποια ώρα – αναστήθηκε ο Ιησούς Χριστός μας. Είναι βέβαιο ότι αναστήθηκε, γιατί το μαρτυρούν πρώτα-πρώτα οι φρουροί του τάφου, αλλά και έπειτα το μαρτυρούν οι εμφανίσεις του αναστημένου Χριστού. Έχουμε ένδεκα εμφανίσεις τον αριθμό. Ήταν πολύ σημαντικό το να βεβαιωθεί η ανάσταση του Χριστού στους μαθητές Του, γι᾽ αυτό και μετά την ανάστασή Του δεν αναλήφθηκε αμέσως στον ουρανό, αλλά παρέμεινε σαράντα μέρες στην γη παρουσιαζόμενος σ᾽ αυτούς και μιλούσε για την Βασιλεία Του (Πραξ. 1,3).


Η Βασιλεία του Χριστού, για την οποία μιλούσε ιδιαίτερα ο Χριστός στους μαθητές Του μετά την ανάστασή Του, είναι για όλο τον κόσμο. Γι᾽ αυτό και στην εμφάνιση στους μαθητές Του στην Γαλιλαία είπε ο Χριστός «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη» (Ματθ. 28,19). «Πάντα τα έθνη»! Χριστιανοί μου, πρέπει να μας πονάει το ότι υπάρχουν έθνη, πλήθη ανθρώπων, που δεν έχουν ακούσει το μήνυμα του Ιησού Χριστού, του εσταυρωμένου και αναστημένου Κυρίου μας. Αλλά το ακόμη χειρότερο, είναι το ότι υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που άκουσαν το λυτωτικό μήνυμα, αλλά δεν το δέχτηκαν.

Περισσότερο χειρότεροι όμως και από αυτούς είναι μερικοί δικοί μας, και μάλιστα αφεντάδες μας εδώ στην Ορθόδοξη πατρίδα μας, που, χωρίς ντροπή, λέγουν με καύχησή τους ότι δεν πιστεύουν στον Θεό. Και δεν το λένε ψέματα αυτό, αφού το δείχνουν με τα έργα τους. Γιατί βάλθηκαν να ξερριζώσουν την πίστη του καλού λαού μας και με πείσμα θέλουν να διώξουν την ορθόδοξη πίστη από τα Σχολεία μας. Αυτοί, χριστιανοί μου, είναι όλοι τους πραγματικά αξιολύπητοι και περισσότεροι αξιοκατάκριτοι και από τους πρώτους και από τους δεύτερους. Γιατί, αφού κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν ακούσει για την αληθινή πίστη του αναστημένου Ιησού Χριστού και έχουν δεί τα θαύματά της. Και όμως, τυφλοί και πωρωμένοι στην ψυχή όντες, παραμένουν ακόμη άθεοι και πολέμιοι.

Αλλά μη φοβάστε, χριστιανοί! Το Φως του αναστημένου Χριστού μας είναι δυνατό και ευχόμαστε να φωτίσει όλους, και αθέους και απίστους και πολεμίους, και να γονατίσουν και αυτοί μαζί μας στον νικητή του θανάτου, τον σταυρωμένο και αναστημένο Κύριό μας Ιησού Χριστό, αναγνωρίζοντάς Τον, όπως εμείς, ως αληθινό Θεό, τον μοναδικό Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.