Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ (ΓΡΑΜΜΟΣ 2023)

 Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Παράρτημα Ιωαννίνων της ΕΑΑΣ, πραγματοποίησε τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, για τους πεσόντες Αξιωματικούς και Οπλίτες, κατά την περίοδο 1946-1949.

Οι εκδηλώσεις, άρχισαν με Αρχιερατικό Μνημόσυνο στη Βούρμπιανη Κονίτσης. Εκεί, ακολούθησε καλωσόρισμα, από τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Ιωαννίνων, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως, σε όλους όσους συμβάλουν, με οιονδήποτε τρόπο, στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων αυτών, τους οποίους και ευχαρίστησε, κατονομάζοντας μάλιστα τους περισσότερους.

Ακολούθησε, η σχετική επετειακή ομιλία, από τον Αντιπρόεδρο της ΕΑΑΣ, Στρατηγό κ. Γουμαλάτσο Μιχαήλ, οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στα πραγματικά γεγονότα, στο Σχέδιο Επιχειρήσεων “ΠΥΡΣΟΣ” και εστίασε στο ότι η 29η Αυγούστου, θα έπρεπε να καθιερωθεί ως επίσημη εορτή, διότι τότε διασώθηκε η Δημοκρατία στην Ελλάδα”. Εξήρε, επίσης, το αγωνιστικό πνεύμα των μαχητών του Ελληνικού Στρατού και στηλίτευσε την υποκρισία του ΚΚΕ, το οποίο “βλέπει” τα πράγματα, με “άλλα μέτρα και σταθμά”. Τόνισε ακόμη, ότι “για μας δεν υπάρχει ο διαχωρισμός “εμείς” και οι “άλλοι”” και αναρωτήθηκε τι θα γινόταν αν ο Ελληνικός Στρατός δεν νικούσε. Κλείνοντας, ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά, ότι “δε βρισκόμαστε εδώ για να μισήσουμε αλλά για να τιμήσουμε” και ευχήθηκε όπως “η Πολιτεία, γίνει μπροστάρης στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, όπως η σημερινή”.

Στη συνέχεια, έλαβε το λόγο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, κ.κ. Ανδρέας, ο οποίος αφού μας έκανε γνωστό ότι, την προηγουμένη (26 Αυγούστου), πραγματοποίησε Μνημόσυνο, στο Μνημείο του Γράμμου, στο εκεί εκκλησάκι, διερωτήθηκε, “για ποιά ιδανικά, άραγε αγωνίστηκαν οι μαχητές του Γράμμου, αφού η σημερινή Πολιτεία,ψηφίζει Νόμους, με τους οποίους βάλλεται η οικογένεια (όπως η προβολή των gay pride, κλπ) και άλλοι θεμελιώδεις θεσμοί της κοινωνίας μας. Τόνισε επίσης, ότι φυσικά και είναι υπέρ της “Εθνικής Συμφιλίωσης” αλλά, όχι με τον τρόπο, που “ξεπλένει το ΚΚΕ, από τα εγκλήματά του” ιδίως, αφού κανένας εκπρόσωπός του, δεν έχει ζητήσει συγνώμη.


Ακολούθησε, κατάθεση στεφάνων, στο Ηρώο της Βο΄υρμπιανης, από τον Σεβασμιώτατο, τον Βουλευτή Αιτ/νίας (“ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ”) κ. Βαλτογιάννη Διονύσιο, τον Αντιπρόεδρο της ΕΑΑΣ, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ιωαννίνων κ. Κιτσάκη, τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αστυνομικών, του Συνδέσμου των Αποστράτων της πρώην Χωροφυλακής και εκπροσώπους κομμάτων , Συνδέσμων και οργανώσεων.

Την κατάθεση στεφάνων, “έκλεισε” o υπερήλικας τώρα (92 ετών) και νεαρός τότε μαχητής του Ελληνικού Στρατού, κ. Φατσέας, ο οποίος, έρχεται κάθε χρόνο από την Κρήτη, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής.


Οι εκδηλώσεις στη Βούρμπιανη, ολοκληρώθηκαν με τον Εθνικό μας Ύμνο, ψαλλόμενο από τους προσκυνητές.


Ακολούθησε, Μνημόσυνο, στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Πυρσόγιαννης, με τον Γεν. Αρχιερ. Επίτροπο Κονίτσης, τον π. Χερουβείμ και κατατέθηκε στεφάνι εκ μέρους της Μητροπόλεως και της ΕΑΑΣ.Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν, στο Μαυσωλείο της Κόνιτσας, όπου και πάλι, μετά το Αρχιερατικό Μνημόσυνο, κατατέθηκε στεφάνι εκ μέρους της ΕΑΑΣ και εψάλλη, ο Εθνικός μας Ύμνος.
Αξίζει να αναφερθεί, η συμμετοχή πολλών προσκυνητών απ’ όλη την Ελλάδα, η συμμετοχή μελών της ΕΑΑΣ, των Παραρτημάτων Άρτας και Πρέβεζας , με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρό τους, αντίστοιχα, ενώ ήταν χαρακτηριστική η απουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων των παραδοσιακών κομμάτων…

……….. “Εκλογές … γαρ ….”


Το Παράρτημα Ιωαννίνων της ΕΑΑΣ, εύχεται σε όλους τους Έλληνες,

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.