Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΕΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Α.Α.Σ.


(ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ , ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ)

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όσοι με γνωρίζετε, ξέρετε ότι δεν συνηθίζω να δημοσιοποιώ τις σκέψεις μου – εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις.

Μια απ’ αυτές, είναι και η σημερινή.

Αφορμή, τα mail δύο συναδέλφων, προς το Τοπικό Συμβούλιο, η κρίση μιας άλλης συναδέλφου – από το τηλέφωνο – για μας (?) , το κείμενο του νυν Αντιπροέδρου της ΕΑΑΣ, Υπτγου κ. Δεβούρου και οι συζητήσεις μας, με όσους από τους Συναδέλφους, μας κάνουν την τιμή και επισκέπτονται τα Γραφεία μας στα Ιωάννινα, για να ανταλλάξουμε σκέψεις και απόψεις – κι αυτοί λίγοι, δυστυχώς.

Τα mail των συναδέλφων, τους οποίους γνωρίζω προσωπικά και πραγματικά εκτιμώ, δείχνουν κυρίως απογοήτευση και θεωρούν - γενικά - ότι το ΔΣ της ΕΑΑΣ, φάνηκε “κατώτερο των περιστάσεων”.

Τα mail αυτά, μας στάλθηκαν, μετά το ενημερωτικό έγγραφο, του Γρ. Δημ. Σχέσεων της ΕΑΑΣ, που μας ενημέρωνε πολύ γενικά, για το τι περιλαμβάνεται στο “Πολυνομοσχέδιο” που ψηφίστηκε. Τι “πέρασε” απ΄ αυτά που ζητούσαμε και τι όχι.

Το αν ήταν σημαντικά ή όχι, είναι θέμα για συζήτηση .

Κι ας πούμε ότι δεν ήταν σπουδαία επιτεύγματα.

Σαφώς όμως, ήταν κάτι καλύτερο από το να κάθεται κάποιος στον καναπέ του και να κριτικάρει εκ του ασφαλούς και μακράν.

Υπόψιν όμως, ότι η ενημέρωση , περιλάμβανε και αυτά που ζητήθηκαν και δεν έγιναν. Δεν έκρυψε κάποιος, κάτι.

Πιστεύει αλήθεια κάποιος συνάδελφος, ότι αν το ΔΣ της ΕΑΑΣ, “χάϊδευε τ’ αυτιά” του κ. Υπουργού, θα πέρναγε πχ η επιστροφή αναδρομικών 9 ετών , απ’ αυτά που μας κράτησαν με το Ν.4093/2012 ;

Και μιλάμε , μόνο για το “Πολυνομοσχέδιο” . Το οποίο κατατέθηκε μετά από υποσχέσεις 4 και πλέον χρόνων.

Και σοβαρά θέματα, υπάρχουν πολλά – εκτός “Πολυνομοσχεδίου”. Από την αναλογική κατανομή του ποσοστού από τις προμήθειες και των τριών Κλάδων των ΕΔ, μέχρι την υγειονομική μας περίθαλψη και την ανέγερση Γηροκομείου, και...και… και πολλά άλλα.

Όσον αφορά το ΒΟΕΑ – για όσους το αναζητήσουν- υπάρχει η “υπογραφή” και τα ονοματεπώνυμα αυτών, που το συμφώνησαν. Διαβάζοντας – ήρεμα- το site της ΕΑΑΣ, μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

Για τη “συνάδελφο” τώρα, η οποία όπως είπε “μας σιχαίνεται”, εγώ προσωπικά, παραιτούμαι όποτε θέλει, ώστε να υποβάλει η ίδια αναφορά για να αναλάβει – εθελοντικά, βεβαίως – βεβαίως – τα καθήκοντα που εκτελώ εγώ ή οι άλλοι συνάδελφοι του Τοπικού Συμβουλίου.

Στη ζωή μου, έμαθα, όταν έχω παράπονα από κάποιον, να του λέω - ό,τι έχω να του πώ , ευθέως – κατά πρόσωπον και άμεσα – και δεν τα κρατάω μέσα μου, για να τα “βγάλω” γενικά κι αόριστα, σε κάποιον τρίτο.

Ό,τι θέλεις να μου πεις, κυρία συνάδελφε, έλα να μου τα πείς , η ίδια.

Από το κείμενο, του Υπτγου κ Δεβούρου – υποψήφιου Προέδρου της ΕΑΑΣ – “κρατάω” και συμπληρώνω, τα εξής:


Ψηφίζω για τους παρακάτω λόγους:

Η ψήφος είναι δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες και προσπάθειες ετών, πολλά χρόνια πριν.

Γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως Κλάδος, είναι σοβαρά και σύνθετα.

Έχουμε υποστεί μειώσεις στα εισοδήματά μας που αγγίζουν το 60%.

Σαν να μην έφθανε αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε την απαξίωση της πολιτείας και των εν ενεργεία “συναδέλφων” – προσθέτω κι εγώ - προς εμάς, που καλλιεργείται εντέχνως και από αρκετούς φορείς που επηρεάζουν την κοινή γνώμη.

Ενδεικτικά αναφέρω :

α. Την συγκατάβαση του κ. ΥΕΘΑ, να συναντηθεί με το νεοεκλεγέν ΔΣ της ΕΑΑΣ, μετά από 19 μήνες !!!

Υ.Γ. Τα δημοσιεύματα στην “ΕΘΝΙΚΗ ΗΧΩ” και οι ανοιχτές επιστολές, με τις οποίες όντως “επέπλητταν” τον κ. ΥΕΘΑ – δεν τον απείλησαν ποτέ – δημοσιεύτηκαν μετά – και καλώς έπραξαν.

β. Περί Προβαδίσματος, εκδόθηκε το ΦΕΚ 4961 Β’/26 Οκτ 2021 (Τροποποιήθηκε με το ΦΕΚ 543 Β’/09 Φεβ 2022) , και προβλέπει τον “Πρόεδρο Ενώσεων Απόστρατων Αξιωματικών” στη θέση 85, μετά από τον Πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών και μετά τον Πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών, ενώ για τους εν ενεργεία συναδέλφους, προβλέπει ότι οι Ταξίαρχοι και οι Υποστράτηγοι, έπονται ακόμη και των Δημοτικών Συμβούλων.

γ. Για να πάμε ένα κουτί γλυκά ή κάποιο δώρο σε Φυλάκιο πχ, πρέπει να ζητήσουμε , ένα μήνα νωρίτερα, με mail όχι με έγγραφο, τη σχετική έγκριση, όχι από τον Τοπικό Διοικητή ή τον Διοικητή του Τοπικού Σχηματισμού, αλλά…. από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ/…..).

Να πούμε για περιπτώσεις που Τοπικοί Σχηματισμοί, “ξεχνάνε” να μας καλέσουν σε κάποια δική τους εκδήλωση ; Να πούμε για πολλά…. !

Αν αυτά δεν αποτελούν , απαξίωση και μάλιστα de facto, τότε τι είναι ;


Για ποιό λόγο λοιπόν, ψηφίζουμε;

Είμαστε σκεπτόμενοι, ανεξάρτητοι και ενεργοί πολίτες της χώρας;

Είμαστε ευαισθητοποιημένοι στα υπαρκτά προβλήματα του κλάδου μας και καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε επίμονα, επίπονα και συντονισμένα για το παρόν και το μέλλον μας;

Είμαστε πολλοί, ανεξάρτητοι, σκεπτόμενοι και αλληλέγγυοι και πάνω από τριάντα έξι χιλιάδες (36.000) ή λίγοι, αδιάφοροι και ελεγχόμενοι από τους “πολιτικάντηδες” κάθε χρώματος κι αποχρώσεως ;

Υπάρχει περίπτωση , να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας με διαδηλώσεις, πορείες και μολότωφ ; Η στρατιωτική μας αγωγή, σίγουρα, δεν μας τα έμαθε αυτά.

Υπάρχει περίπτωση , να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας μέσω των συναδέλφων που βρίσκονται σε πολιτικά γραφεία βουλευτών ως συνεργάτες ή ό,τι άλλο…;

Υπάρχει περίπτωση , να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας μέσω άλλων Συλλόγων, Συνδέσμων, Αδελφοτήτων ή ό,τι άλλο ;

Υπάρχει περίπτωση , να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας , παρακαλώντας πολιτικούς, πολλοί από τους οποίους, δεν έχουν καν, υπηρετήσει;

Πόσοι , μας έχουν χτυπήσει την πλάτη; Πόσοι μας “καταλαβαίνουν” ; Πόσοι συμφωνούν με όσα τους παραθέτουμε – εμπεριστατωμένα - αλλά, όταν έλθει η ώρα της ψηφοφορίας ενός Νόμου, ψηφίζουν “αλλιώς” ;


Η μόνη περίπτωση, να πετύχουμε κάτι καλό, πιστεύω ότι είναι :

Να υπάρχει ένα ΔΣ, που ξέρει την παρούσα κατάσταση και το πώς αυτή δημιουργήθηκε, πολύ καλά

Να υπάρχει ένα ΔΣ, που λειτουργεί με πνεύμα ομοψυχίας, δημιουργικής σύνθεσης και συναίνεσης, απαλλαγμένο από σκοπιμότητες, εγωισμούς, προσωπικές διχόνοιες και αγκυλώσεις

Να υπάρχει ένα ΔΣ, που να μπορεί να αφουγκράζεται και την πιο μικρή στεναχώρια των Τοπικών Συμβουλίων και του πιο αφανούς μέλους μας

Και, για να υπάρξει αυτό το ΔΣ, θα πρέπει να συμμετάσχουμε μαζικά στην εκλογική διαδικασία και να διαφυλάξουμε την αυτονομία και την ανεξαρτησία της Ένωσής μας .

Γιατί η μαζική συμμετοχή μας στις εκλογές, οπλίζει την ΕΑΑΣ, με δυναμική ισχυρής παρέμβασης και διαπραγμάτευσης.

Θεσμικά και μόνο θεσμικά !


Για ποιόν άλλο λόγο λοιπόν, ψηφίζουμε;

Διότι, η αποχή από την εκλογική διαδικασία, μας αποδυναμώνει και απαξιώνει την ΕΑΑΣ.

Διότι, δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να σπιλώνει την αξιοπρέπεια και να προσβάλλει την νοημοσύνη μας.

Διότι, αν δεν συμμετάσχουμε στις Εκλογές μας, σημαίνει ότι απαξιώνουμε κατά πρώτον τον ίδιο μας τον εαυτό και στην συνέχεια, περιφρονούμε επιδεικτικά τις Δημοκρατικές διαδικασίες γεγονός, που δίνει το σήμα προς τους εκάστοτε κρατούντες, ότι είμαστε απόλυτα χειραγωγήσιμοι και ανίκανοι να αρθρώσουμε συντονισμένη, ενωτική και ομαδική φωνή.


Η ψήφος είναι το δημοκρατικό όπλο μας.

Πρέπει με αυτό, να αναθέσουμε την διαχείριση των σύνθετων προβλημάτων μας, σε εκείνα τα στελέχη που μετέχουν στις ίδιες με εμάς δοκιμασίες, προβληματισμούς, κοινωνικές και οικογενειακές δυσκολίες.


Αγαπητοί συνάδελφοι

Πριν κάνουμε κριτική και βάλουμε όλον τον κόσμο, σε ένα σακί, ας αναρωτηθούμε ταυτόχρονα, τι κάναμε εμείς, πόσο στηρίξαμε τα Τοπικά Συμβούλια και πόσες προτάσεις κάναμε στην ΕΑΑΣ, ώστε να τις υιοθετήσει.

Και γνωρίζετε, ότι στο ότι πρέπει να συμμετάσχουμε στις Εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου 2023, είναι το σωστό .

Κι ας γκρινιάζουμε.!!! Ας κάνουμε το σωστό !!!

Νάστε όλοι καλά.


Σχης ε.α. Καλησπεράτης Δημ. , Πρόεδρος ΤΣ Ιωαννίνων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.