Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Η ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ 21 ΝΟΕ 2021

 ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΙΜΗΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

       21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΙΤΣΑΚΗΣ -ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ  Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

                           

Στις 21 Νοεμβρίου κάθε έτους η ορθόδοξη εκκλησία, γιορτάζει με λαμπρότητα τα Εισόδια της Θεοτόκου στο Ναό.

Η Ελληνική Πολιτεία αφιέρωσε την ημέρα αυτή στις Ένοπλες Δυνάμεις για να τιμηθεί η προσφορά τους προς το Ελληνικό Έθνος, τόσο κατά την περίοδο των πολέμων όσο και σε καιρό ειρήνης.

Ο διπλός εορτασμός δεν είναι τυχαίος, αλλά απόρροια της Πίστης ότι η Παναγία είναι αρωγός και προστάτιδα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, δηλαδή ο Στρατός Ξηράς η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό , έχουν ως αποστολή την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας , της Εθνικής ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της χώρας και της ασφάλειας των πολιτών εναντίον οποιασδήποτε εξωτερικής επίθεσης ή απειλής καθώς και στην υποστήριξη των Εθνικών συμφερόντων.

Στελεχώνονται από γυναίκες και άνδρες , Έλληνες Πολίτες, μόνιμους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, οι οποίοι αποτελούν τον σκληρό πυρήνα του θεσμού των Ενόπλων Δυνάμεων, από τις τάξεις των οποίων αναδεικνύονται οι φυσικοί τους ηγέτες.

Τους σχηματισμούς και τις μονάδες των ενόπλων δυνάμεων στελεχώνουν οι νέοι άρρενες Έλληνες πολίτες πού ως κληρωτοί , έχουν υποχρέωση από το σύνταγμα να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία.

Οι κληρωτοί με την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων περνάνε στην εφεδρεία και αποτελούν σε περίοδο πολέμου και κήρυξης επιστράτευσης, κύρια δύναμη άμυνας και αποτροπής εχθρικής επίθεσης.

Το αμυντικό δόγμα της Ελλάδας, όπως και πολλών άλλων χωρών, στηρίζεται στην εφεδρεία και οι λόγοι είναι προφανείς.

Η άρτια οργάνωση και πειθαρχία προς την ιεραρχία, πού χαρακτηρίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις, δίνουν σάρκα και οστά στη φράση του Σόλωνα "Άρχεσθαι μαθών, άρχειν επιστήσει"  δηλαδή " όταν μάθεις να διοικείσαι, τότε θα ξέρεις και να διοικείς" μια αλήθεια πού η αξία της μένει στο χρόνο, στους λαούς και στα έθνη, ως θεμελιακός και απαραίτητος παράγοντας στην αποτελεσματικότητα της διοικήσεως.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ως οργανωμένο και πειθαρχημένο σύνολο, εκτελούν την αποστολή τους υπό τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και της Νόμιμης Κυβέρνησης του Κράτους.

Συμμετέχουν σε αποστολές σε όλο τον πλανήτη στα πλαίσια των υποχρεώσεων της πατρίδας μας, στους διεθνείς οργανισμούς και τις συμμαχίες : ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση κ.λ.π.

Σε περιόδους ειρήνης το προσωπικό εκπαιδεύεται , συμμετέχει σε ασκήσεις, συντηρεί τα οπλικά συστήματα, τα υλικοτεχνικά μέσα και τις εγκαταστάσεις, ώστε να διατηρούνται σε άριστη λειτουργική κατάσταση για άμεση χρήση, όταν και όπου απαιτηθεί.

Άνδρες και γυναίκες των ενόπλων Δυνάμεων αναλαμβάνουν δράση σε έκτακτες καταστάσεις φυσικών φαινομένων: σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες, χιονοπτώσεις και σε κάθε άλλη απρόβλεπτη περίσταση.

Στρατιωτικοί ιατροί και κληρωτοί οπλίτες ιατροί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους  στους ακρίτες κατοίκους των νησιών και των δυσπρόσιτων περιοχών της Ελληνικής επικράτειας. Η συμβολή του υγειονομικού προσωπικού και όλων των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων στην περίοδο της πανδημίας που μαστίζει την χώρα μας είναι καθοριστική.

Ο κατάλογος της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων σε ειρηνική περίοδο είναι πολύ μεγάλος και ο καθένας αναγνωρίζει στο πρόσωπο του ένστολου στρατιωτικού τον λειτουργό, που επιτελεί αυτό το αξιέπαινο ανθρωπιστικό έργο προς το κοινωνικό σύνολο.

Μακάρι στην ανθρωπότητα να επικρατούσε η σύνεση και οι διαφορές ανάμεσα στους λαούς και στα κράτη να επιλύονταν με διάλογο και διαπραγματεύσεις, με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει και περνάμε να ψηλαφίσουμε διαχρονικά την κύρια αποστολή των Ελληνικών ενόπλων Δυνάμεων, πού είναι η άμυνα και η αποτροπή κάθε εχθρικής επιβουλής.

Η Ελληνική χερσόνησος, μικρός γεωγραφικός χώρος, υπήρξε πάντοτε ένα από τα μεγάλα σταυροδρόμια της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου: σταυροδρόμι θρησκειών, ιδεολογιών, φυλών, ηπείρων και μεγάλων ναυτικών περασμάτων.

Σ΄ αυτήν εδώ τη χώρα πριν από 25 αιώνες, στους Μηδικούς πολέμους, οι πρόγονοί μας εμπόδισαν τον ανατολίτη εισβολέα να καταλάβει την Ελλάδα και στη συνέχεια την Ευρωπαϊκή ήπειρο, γράφοντας λαμπρές ιστορίες δόξας στα πεδία μαχών στην ξηρά και τη θάλασσα. Αργότερα επί μία χιλιετία το Βυζάντιο, στην ευρύτερη περιοχή της χερσονήσου, υποχρέωσε τον ισλαμισμό να υποχωρήσει μπροστά στον χριστιανισμό. Έτσι η Ευρώπη, προστατευμένη από τις επιδρομές εξ ανατολών, ωφελήθηκε από τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, μετουσιώνοντας τις ιδέες, τη δημοκρατία, τα γράμματα, τις τέχνες, την ιατρική επιστήμη και τόσα άλλα, πού αναβάθμισαν την ποιότητα ζωής στην κοινωνία.

Όλα αυτά τα ευεργετήματα προς την Ευρώπη δεν στάθηκαν ικανά, ώστε να υπάρξει ανταπόδοση με την αποστολή βοήθειας προς το αμυνόμενο Βυζάντιο και το 1453 η "Πόλις"  αλώθηκε από τους Οθωμανούς.

Ακολούθησε η μακρά περίοδος της μαύρης σκλαβιάς.

Ο Ελληνισμός έζησε 400 χρόνια υπόδουλος και η περιοχή μας η Ήπειρος σχεδόν 500 χρόνια. Μεγάλη η διάρκεια, ποικιλώνυμοι οι δυνάστες, Αλβανοί, Σέρβοι, Φράγκοι, Τούρκοι και άλλοι " πώς να κρατηθείς αυτός πού ήσουν........και πώς να γίνεις αυτός πού ήθελες!!! " μάς λέει ο ποιητής.

Κι όμως η Ελληνική συνείδηση δεν υποδουλώθηκε ποτέ στην μακραίωνη νύχτα της σκλαβιάς. Διατηρούσε άσβεστους τους δύο πυρσούς, που καθόριζαν την αυτογνωσία και την ταυτότητά της, πού ήταν η Ορθοδοξία και η ιστορική μνήμη. Το κρυφό σχολείο, ο Κλήρος, οι Έλληνες της διασποράς , οι πνευματικοί ταγοί, τα 100 και πλέον επαναστατικά κινήματα στην περίοδο της δουλείας, κρατούσαν άσβεστη την σπίθα για το ξημέρωμα της Λευτεριάς.

Με απλό και καθαρό πατριωτικό λόγο, ο Γέρος του Μωριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, εξηγεί τι ήταν η Ελληνική Εθνεγερσία, διαφοροποιώντας τη από τις άλλες επαναστάσεις της εποχής του στην Ευρώπη "........Η δική μας Επανάσταση δεν είναι εμφύλιος, σαν τις Ευρωπαϊκές επαναστάσεις, αλλά πόλεμος Έθνους σκλαβωμένου, ενάντια σε άλλο Έθνος τυραγνικόν !!! "

Εμπνευστής των ηρώων της Εθνεγερσίας ήταν: η τρισχιλιόχρονη ιστορία μας, οι αγώνες μας και η αντίσταση την περίοδο της σκλαβιάς, ήταν η ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού, η μνήμη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας , ο μαρμαρωμένος βασιλιάς και κυρίως η Ορθόδοξη πίστη μας.

Μακάριοι οι λαοί πού έχουν ένδοξη ιστορία.

 Μετά την απελευθέρωση στο νεοσύστατο , εδαφικά περιορισμένο , Ελληνικό κράτος, ο Ελληνικός Λαός έγραψε τη δική του λαμπρή ιστορία στο πνεύμα των παραδόσεών του, πού έρχονται από πολύ μακριά και με την επίγνωση ότι η λευτεριά και άρα η συνέχεια της ιστορίας, δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται με διαρκείς αγώνες από κάθε γενιά και κάθε άτομο χωριστά. Το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων διαχρονικά πρωτοστατούσε στις πολεμικές περιόδους πληρώνοντας βαρύ τίμημα στα πεδία των μαχών.

Στην ιστορική διαδρομή ακολουθούν οι απελευθερωτικοί αγώνες κατά τους Βαλκανικούς πολέμους με το διπλασιασμό της γεωγραφικής επικράτειας του ελληνικού Κράτους, τότε πού το νεότευκτο θωρηκτό Αβέρωφ, ναυαρχίδα του στόλου μας, με τις μπούκες των κανονιών του και τη δεξιότητα στη ναυτοσύνη, του πληρώματος, απέκλεισε τον εχθρικό στόλο στα στενά του Βοσπόρου συμβάλλοντας αποφασιστικά στην απελευθέρωση υπόδουλων περιοχών της Πατρίδας μας.

Η ιστορία μας συνεχίζεται στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με το έπος 1940-1941 όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, η θρυλική 8η Μεραρχία, ο Ελληνισμός σύσσωμος, επίστρατος και μη, ξαναγράφουν τη δική τους ιστορία. Οι ορδές των Ιταλικών φασιστικών στρατευμάτων αποκρούονται και εκδιώκονται για να ακολουθήσουν τον Απρίλιο 1941 τα Γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα , η Κατοχή, η Εθνική Αντίσταση των Ελλήνων και πάλι Λευτεριά τον Οκτώβριο 1944.

Σε όλους αυτούς πού έπεσαν " υπέρ βωμών και εστιών  " οφείλουμε σεβασμό, αιώνια ευγνωμοσύνη και ένα χλωρό κλωνάρι δάφνης στη μνήμη τους.

Σήμερα η δική μας γενιά συνεχιστής της ιστορίας μας καλείται ν΄αντικρούσει με κάθε τρόπο τα υπερφίαλα και παράλογα σχέδια του ανατολίτη γείτονα για "γαλάζια πατρίδα, σύνορα καρδιάς, γκρίζες ζώνες" πού στοχεύουν στην ανασύσταση της νεοοθωμανικής αυτοκρατορίας.

Οι διεθνείς συνθήκες πού καθόρισαν τα σύνορα των κρατών αμφισβητούνται και οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου παρερμηνεύονται με προκλητικό τρόπο.

Μπροστά στην τουρκική απειλή σύσσωμος ο Ελληνισμός στέκεται δίπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, που με την ισχυρή παρουσία τους από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο διασφαλίζουν την αμυντική θωράκιση της χώρας προς Ανατολάς.

Η αποφασιστικότητα, το υψηλό ηθικό, το άριστο πνεύμα, η ετοιμότητα, το αξιόμαχο και η ισχυρή θέληση στην εκτέλεση της αποστολής τους διαπιστώνονται καθημερινά από τους επιτελείς σε όλη την περίοδο της κρίσης.

Αυτούς τιμούμε σήμερα με την ημέρα της εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων, τα μόνιμα στελέχη, γυναίκες και άνδρες τα στρατευμένα νιάτα του Ελληνικού λαού, τον ήρωα στρατιώτη που φυλάει Θερμοπύλες στον ποταμό Έβρο και στις βραχονησίδες, τον άγρυπνο και θαλασσοδαρμένο ναύτη, που περιπολεί στα γαλανά νερά του Αιγαίου, τον γενναίο χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους πού αναχαιτίζει κάθε ιταμό επιβουλέα του Ελληνικού ουρανού.

Η σκέψη μας βρίσκεται δίπλα τους, αλλά και δίπλα στις οικογένειές τους, που με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τους στηρίζουν στη δύσκολη και επίπονη αποστολή τους.

Η Τουρκία του όψιμου ισλαμικού- ιμπεριαλισμού δεν απειλεί μόνο την πατρίδα μας αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ενιαία, οργανωμένη και αποτελεσματική αντίδραση της Δύσης καθίσταται αναγκαία, άμεσα, πριν μας προλάβουν τα γεγονότα.

Η περσινή απόκρουση πολυάριθμων μετακινούμενων προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο και στο Αιγαίο, υποκινούμενων από την Τουρκία, έδειξε για μια ακόμη φορά την αποτελεσματική προσπάθεια της Ελλάδας να προστατεύσει τα σύνορά της, χερσαία και θαλάσσια, πού είναι και σύνορα της Ενωμένης Ευρώπης. Η υβριδική απειλή επαναλαμβάνεται αυτή την περίοδο στη μεθόριο της βορειοανατολικής Ευρώπης, μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας, τα γεγονότα είναι σε εξέλιξη και οι υποκινητές που εργαλειοποιούν τους μετανάστες και πρόσφυγες, στοχεύουν στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας λειτουργεί αποτρεπτικά, αλλά ενισχύει και την διαπραγματευτική ικανότητα των διπλωματών μας στα διεθνή φόρα , αφού, όπως είναι γνωστό, κανένα μέσο αντιδράσεως δεν είναι τόσο αποτελεσματικό, όσο η υψηλή στάθμη της αμυντικής ετοιμότητας.

Η ενίσχυση, συνεπώς, των Ενόπλων δυνάμεων από την Πολιτεία, ο εκσυγχρονισμός οπλικών συστημάτων και προμηθειών, η μέριμνα για το προσωπικό, η επικαιροποίηση των στρατηγικών σχεδιασμών, η επανατοποθέτηση της χώρας σε συμμαχικούς σχηματισμούς, με βάση τις εμπειρίες πού αποκτήσαμε, πρέπει να απασχολούν διαρκώς τη φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και την Κυβέρνηση της χώρας.

Η υποστήριξη της κοινωνίας προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και την νόμιμη Κυβέρνηση, ανεξαρτήτως κομματικών ταυτοτήτων , είναι ανεκτίμητο Εθνικό Κεφάλαιο.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να ευχηθώ στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ,στους άνδρες και τις γυναίκες που τις στελεχώνουν, στους στρατευμένους κληρωτούς, στους επαγγελματίες οπλίτες, στους Εθνοφύλακες, στους εφέδρους, στους βετεράνους, στους απόστρατους αξιωματικούς, στους έφεδρους αξιωματικούς, στο πολιτικό προσωπικό, στις οικογένειές τους και στον Ελληνισμό εντός επικράτειας και στην ομογένεια ανά τον πλανήτη.

 

                             Χρόνια Πολλά, Δύναμη ,Υγεία  

                          Ψηλά τις καρδιές-Ψηλά τη Σημαία μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.