Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

 

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΚΟΝΙΤΣΑ


Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. κ. Ανδρέου  τελέσθηκε με λαμπρότητα και σεβασμό την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Κονίτσης, το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων αξιωματικών, υπαξιωματικών, οπλιτών του Ελληνικού Στρατού, της Χωροφυλακής, των Μ.Α.Υ και κατοίκων της Κονίτσης, για την επέτειο της θρυλικής "Μάχης της Κονίτσης" (25 Δεκεμβρίου 1947 έως 06 Ιανουαρίου 1948).

                      
Την εθνική εκδήλωση μνήμης διοργάνωσε το παράρτημα Ιωαννίνων της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ), με την συνδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης. Το «Παρών» έδωσαν οι τοπικές αρχές με τον δήμαρχο της Κόνιτσας κ. Παπασπύρου Ανδρέα, ενώ παρευρέθηκε και ο τέως δήμαρχος κ. Εξάρχου.

                    
Έπειτα, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ανδρέας σε έναν σύντομο χαιρετισμό στο εκκλησίασμα, μεταξύ άλλων θεμάτων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το φλέγον ζήτημα του γάμου των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, υπογραμμίζοντας την σταθερή στήριξη της Εκκλησίας στο θεσμό του παραδοσιακού γάμου ανδρός και γυναικός, όπως διδάσκουν η Αγία Γραφή και οι Πατέρες της Εκκλησίας. Δήλωσε ακόμη ότι θα συνεχίσει το μνημόσυνο των πεσόντων των εθνικών δυνάμεων.

                       


Ακολούθως, στον πανηγυρικό λόγο της ημέρας, ο δημοσιογράφος κ. Γεώργιος Τζιαφάς, με ιστορική ακρίβεια, γλαφυρότητα και εθνικό παλμό αναφέρθηκε στα κρίσιμα γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα οποία στιγματίσθηκαν από την απόφαση της ηγεσίας του Κ.Κ.Ε. για την ένοπλη σύγκρουση με το αστικό κράτος. Παράλληλα, τόνισε ότι ευχή του και όλων των Ελλήνων θα ήταν η ηγεσία του Κ.Κ.Ε. να αναγνωρίσει τα λάθη που διέπραξε τότε, να ζητήσει ένα συγγνώμη και να τελεσθεί στο μέλλον ένα κοινό μνημόσυνο. 

Ακολούθως, προσφέρθηκε καφές στο Πνευματικό Κέντρο και ο Αν/χης (Π.Ζ.) ε.α. Λάκκας Αθανάσιος παρουσίασε χάρτες και φωτογραφίες από τη θρυλική Μάχη της Κονίτσης.

                              
Εν συνεχεία κλήρος και λαός εν πομπή πήγαν στο Μνημείο Πεσόντων όπου τελέσθηκε τρισάγιο και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.

Η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.