Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΒΟΥΡΜΠΙΑΝΗΣ

    Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Παράρτημα Ιωαννίνων, της Ενώσεως Αποστράτων Αξκών Στρατού (ΕΑΑΣ), διοργάνωσε  την Κυριακή 29 Αυγούστου 2021, το Ετήσιο Μνημόσυνο, για τους πεσόντες κατά την περίοδο 1946 - 1949 , στη Βούρμπιανη Κονίτσης.

    Η Θ. Λειτουργία και το Τρισάγιο, πραγματοποιήθηκαν στον Ι.Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στη Βούρμπιανη, χοροστατούντος - όπως κάθε χρόνο -του Σεβ. Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα.

    Η σεμνή τελετή, πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο, αρχίζοντας με έπαρση της Σημαίας, στον χώρο του Ηρώου των Πεσόντων της Βούρμπιανης. Ακολούθησε χαιρετισμός του Προέδρου του Παραρτήματος Ιωαννίνων της ΕΑΑΣ, Σχη (ΠΖ) ε.α. κ. Καλησπεράτη Δημ., ο οποίος αφού διευκρίνησε το ότι δεν οργανώνουμε το Μνημόσυνο με το “καπέλο” κάποιου κόμματος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα κίνητρά μας , είναι οι στρατιωτικές αρετές , η αίσθηση της τιμής , του καθήκοντος και η απόδοση τιμών στους νεκρούς, και κατέληξε με την ευχή όπως, η κεντρική εκδήλωση να καθιερωθεί , όχι στο Γράμμο ή στο Βίτσι, αλλά στον Άγνωστο Στρατιώτη, στην Αθήνα.

    Ακολούθησε χαιρετισμός, του Αντιπροέδρου της ΕΑΑΣ, Στρατηγού ε.α. κ. Δεβούρου Ιωάννη, ο οποίος μεταξύ άλλων, έκανε σαφέστατες - για άλλη μιά φορά - τις θέσεις της ΕΑΑΣ, ότι δηλαδή, η διοργάνωση αυτή, δεν αφορά εορτασμό για τη νίκη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αφού στον εμφύλιο αυτό σπαραγμό, θρηνήσαμε Ελληνόπουλα αλλά, αφορά καθαρά, απότιση ενός ελάχιστου φόρου τιμής, σ’ αυτούς που θυσιάστηκαν, πολεμώντας κάτω από τις διαταγές της πατρίδας.

    Η κεντρική ομιλία, πραγματοποιήθηκε από τον δημοσιογράφο και εκδότη του περιοδικού ¨ΕΝΔΟΧΩΡΑ”, κ. Κουριαννίδη Ιωάννη, ο οποίος εστίασε στην πολιτική όψη των γεγονότων, ερμηνεύοντας την απάθεια και την ατολμία των σημερινών πολιτικών, να πούνε τα πράγματα, όπως είναι.

    (Το σύνολο των ομιλιών, θα αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΕΑΑΣ και στο ιστολόγιο eaasioannina του Παραρτήματος Ιωαννίνων).

    Στον χαιρετισμό του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας, σχολίασε μεταξύ άλλων την σημερινή κατάσταση στη χώρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα για τα οποία “δεν φταίνε οι κομμουνιστές αλλά εμείς οι αστοί και τα αστικά κόμματα”, όπως η φωταγώγηση του Κοινοβουλίου με τα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητας, καταλήγοντας όμως, στο ότι η Ελλάδα θα επανέλθει στα προγενέστερα χρόνια “δόξης”.

    Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος, ο Αντιπρόεδρος με μέλη του ΔΣ της ΕΑΑΣ, οι Πρόεδροι με μέλη των Συνδέσμων Εφέδρων Αξιωματικών Ιωαννίνων και Πρεβέζης καθώς και της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ιερολοχιτών - Ριμινιτών, Εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας και της Ένωσης Αποστράτων της τέως Χωροφυλακής - Αστυνομίας Ν. Ιωαννίνων και εκπρόσωποι Κομμάτων (”Δημιουργία Ξανά” και “Ελληνες για την Πατρίδα”) και οργανώσεων (ΝΟΔΕ Ν. Ιωαννίνων, Βασιλική Ένωση Ν. Ιωαννίνων και Κονίτσης) και αρκετοί προσκυνητές από Αθήνα, Άρτα, Πρέβεζα, Κέρκυρα, Ιωάννινα και αλλού.

  Στεφάνια, κατατέθηκαν από τον Σεβ. Μητροπολίτη και όλους τους προαναφερομένους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι για μιά ακόμη χρονιά, στην εκδήλωσή μας παρέστη και ο παλαίμαχος Στρατηγός Κόρκας Κων/νος (Πέντε φορές τραυματίας και πολεμιστής στον πόλεμο του 1940, Ιερολοχίτης στη Μέση Ανατολή, στην Ιταλία κλπ), ο οποίος διανύει το εκατοστό πρώτο (101ο) έτος της ηλικίας του.

    Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν, με Αρχιερατικό Τρισάγιο στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Πυρσόγιαννης και κατάθεση στεφάνου από από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ.κ. Ανδρέα και την ΕΑΑΣ ενώ ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι, στο Στρατιωτικό Μαυσωλείο της Κόνιτσας, με Αρχιερατικό Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου από την ΕΑΑΣ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Τρισάγιο στο Μαυσωλείο της Κόνιτσας - και μόνον εκεί - παρέστησαν και οι νύν και τέως Δήμαρχοι της πόλεως, κ.κ. Εξάρχου Νικόλαος και Παπασπύρου Ανδρέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.