Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

    Η «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής τον Ιανουάριο του 2004 (Ν.3218/04 και Π.Δ. 31/05) και τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου, για να τιμηθεί η μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και να εξαρθεί ο ηρωισμός των χριστιανών Ελλήνων, που με κίνδυνο της ζωής τους στην κατεχόμενη Ελλάδα, έσωσαν πολλούς Εβραίους συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο.

    Εισηγούμενος το νομοσχέδιο στην Βουλή, ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, ανέφερε ότι δεν επιδιώκεται απλώς η διατήρηση της μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, αλλά «και η διαρκής υπόμνηση του τι μπορεί να συμβεί αν η μισαλλοδοξία, το μίσος και η αδιαφορία γίνουν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας». Διότι, όπως προσέθετε, «το Ολοκαύτωμα δεν είναι μόνο μια υπόθεση καταστροφής και απωλειών. Είναι, κατά κύριο λόγο, μια υπόθεση ενός κόσμου παθητικότητας και αδράνειας και κάποιων επί μέρους προσώπων εξαιρετικού θάρρους και γενναιότητας».

Σχετικά βλέπε :  Νόμος Υπ’ Αριθ. 3218 / 2004 και Προεδρικό Διάταγμα 31 / 2005

    Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Ηπείρου, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και το Ίδρυμα Ιωσήφ & Εσθήρ Γκανή τίμησαν την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος με ειδική εκδήλωση μνήμης, το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022 .

    Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, κ. Yossi Amrani, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.

    Βασικός ομιλητής ήταν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Θανάσης Γιαλκέτσης, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η μνήμη του κακού ως αντίδοτο στο μίσος και στην αδιαφορία».

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μετάδοση live streaming από το κανάλι του Δήμου Ιωαννιτών στο YouTube

    Μπορείτε να παρακολουθήσετε την όλη εκδήλωση εδώ :Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.