Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

ΚΟΝΙΤΣΑ 2023: ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΤΗΣ

     Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Παράρτημα Ιωαννίνων της ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ (ΕΑΑΣ), πραγματοποίησε την Κυριακή , 22 Ιανουαρίου 2023, το Ετήσιο Μνημόσυνο, των υπέρ πατρίδος πεσόντων , κατά τις επιχειρήσεις στην Κόνιτσα (25 Δεκ. 1947 – 7 Ιαν. 1948), στην ακριτική Κόνιτσα.

    Το Μνημόσυνο, τελέσθηκε, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου Κονίτσης, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Κονίτσης κ. Εξάρχου Νικ., το Τοπικό Συμβούλιο Ιωαννίνων και αρκετά μέλη της ΕΑΑΣ, ο Ανθυπ/μος ε.α. κ. Κίτσιος Σπυρίδων, πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Χωροφυλακής - Ελληνικής Αστυνομίας Ν. Ιωαννίνων , ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ιωαννίνων κ. Κιτσάκης Οδυσσέας με μέλη του ΔΣ, ο κ. Βουλγαρόπουλος Διον. από την ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ – ΠΑΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣεκπρόσωπος από την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ), εκπρόσωποι κομμάτων και πλήθος κόσμου.





    Η σχετική ομιλία, πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο του Τοπ. Συμβουλίου Ιωαννίνων της ΕΑΑΣ, Συνταγματάρχη ε.α. κ. Καλησπεράτη Δημ., στην οποία αναφέρθηκε περιληπτικά στα πολεμικά γεγονότα των μαχών στην Κόνιτσα ενώ επεσήμανε τις συνέπειες που θα είχε η κατάληψή της , από τις δυνάμεις του ΔΣΕ. Στο τέλος, αναφέρθηκε στην απουσία επίσημων από την πολιτεία και περάτωσε την ομιλία του , επισημαίνοντας ότι έχουμε συνηθίσει να πορευόμαστε στο δρόμο της αλήθειας μόνοι και θα συνεχίσουμε στο δρόμο αυτό, για όσο αντέχει το σαρκίο μας”.



Ακολούθησε ένας μικρός “επίλογος” από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ.κ. Ανδρέα, όπου επεσήμανε τρία θέματα:

α. Διερωτήθηκε, αν ήλθε ο καιρός, να επανατοποθετηθεί το άγαλμα της Βασίλισσας Φρειδερίκης (είχε αφαιρεθεί απ’ την Κόνιτσα κατά την επταετή Δικτατορία – 1967-1974)

β. Διερωτήθηκε αν μπορεί να κάνει Μνημόσυνο για όλους τους νεκρούς της εποχής εκείνης (1946-1949), με το άτοπο της ενέργειας αυτής , όσον αφορά το “...υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος πεσόντων …” και

γ. Δεν ανησυχεί για την μειωμένη συμμετοχή των προσκυνητών στο Μνημόσυνο, αφού πάντα το “ποίμνιο” είναι μικρό αλλά, έκλεισε αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “έχει ο καιρός γυρίσματα”.









Στη συνέχεια, προσφέρθηκε καφές , κονιάκ και βουτήματα – μαζί με τα κόλλυβα- στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου, όπου εκεί, ο Συνταγματάρχης ε.α. κ. Λάκκας Αθαν., προέβη σε μιά αναλυτική περιγραφή της διεξαγωγής των επιχειρήσεων στην Κόνιτσα (25 Δεκ. 1947 – 7 Ιαν. 1948), έχοντας αναρτήσει αναλυτικά Σχεδιαγράμματα Επιχειρήσεων και αρχειακό υλικό, που έχει συλλέξει ο ίδιος.









Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Κοιμητηρίου, στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Αγ. Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση περατώθηκε με την απαγγελία από τους παρισταμένους, του Εθνικού μας Ύμνου.



















ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.