Τρίτη 29 Μαΐου 2018

                                          " Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ". Στη μνήμη του Βυζαντίου.
29 Μαϊου 1453 - 29 Μαϊου 2018: Γιορτάζουμε την 565η μαύρη Επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολις και της ηρωικής πτώσης του Βυζαντίου, ως και της θυσίας του θρυλικού Αυτοκράτορα και Εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Δραγάτση Παλαιολόγου του ΙΑ΄, του νεώτερου Κόδρου και Λεωνίδα-και των μαζί μ αυτόν ηρωικά αγωνισθέντων και πεσόντων για την άμυνα της Βασιλίδας των Πόλεων.

29 Μαίου 1453 μια ημερομηνία κομβικής σημασίας για την ελληνική και παγκόσμια ιστορία,που σηματοδοτεί το τέλος της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, της Ανατολικής Ρωμαικής Αυτοκρατορίας, συνώνυμο της ιστορικής πορείας του Μεσαιωνικού Ελληνισμού.Η άλωση έχει αφήσει το δικό της ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ελληνική παράδοση, που για αιώνες μετά θρηνεί το τέλος της Ρωμανίας και την πτώση της Πόλης των Πόλεων, που απετέλεσε φάρο φωτός, αλλά και απόρθητο φρούριο και προπύργιο απέναντι στους εξ ανατολών κινδύνους, εκεί που η Ανατολή συναντά τη Δύση, τα χρόνια που στην Ευρώπη κυριαρχούσε ο σκοταδισμός και η οπισθοδρόμηση που ακολούθησαν την πτώση του Βυζαντίου.


Η πολιορκία της Πόλης διήρκησε από τις 6 Απριλίου μέχρι τις 29 Μαίου, ημέρα Τρίτη. Ήταν το αποτέλεσμα μιας παρηκμασμένης πορείας, που είχε αρχίσει πολλά χρόνια πριν. Η αρχή της πτώσης ήταν η κατάληψη της Πόλης από τους Σταυροφόρους της 4ης Σταυροφορίας το 1204, από την οποία η αυτοκρατορία δεν ανέκαμψε ποτέ. Σε κάθε περίπτωση το τελικό χτύπημα ήταν η προέλαση των Οθωμανών με τον Μωάμεθ τον Β΄, που ήταν αδύνατο να ανακοπεί. Ο τελευταίος αυτοκράτορας ως άλλος Λεωνίδας πολέμησε και πέθανε στην Πύλη του Ρωμανού γεμιζοντας με θρύλους και ιστορίες την Ελληνική Παράδοση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.