Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

ΓΙΑΤΙ

Γ Ι Α Τ Ι ;
ή όταν 
η εσχάτη πλάνη, χείρον της πρώτης”
ή όταν
ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

Γράφει ο Συνταγματάρχης ε.α. Καλησπεράτης Δημ.

(Οι υπογραμμίσεις στα κείμενα, δικές μου)

    Την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου, μάθαμε την θλιβερή είδηση του θανάτου του Δήμαρχου Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ. Ανθρώπου, καταξιωμένου στην τοπική κοινωνία – και όχι μόνο- σεβαστού, αγαπητού και χαίρων εκτιμήσεως ακόμη κι απ’ τους πολιτικούς του αντιπάλους. Με ισχυρή προσωπικότητα, με ήθος και όραμα.

    Και την ίδια ημέρα (17 Φεβ.) ανακοινώνεται από το Δήμο Ιωαννιτών ότι :

    …. αποφασίστηκε η ακύρωση όλων των εκδηλώσεων –πολιτιστικών και αθλητικών- που τελούν υπό την αιγίδα του και εντάσσονται στο πρόγραμμα για τα Ελευθέρια της πόλης”.

    Μέχρις εδώ, κατανοητό (κατ’ αρχήν), αφού ο Δήμος, αποφασίζει για τα του Δήμου.

    Ομοίως, κατανοητό και το ομόφωνο Ψήφισμα, της ίδιας ημέρας (17 Φεβ. 2023) του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου αποφασίζονται , εκδηλώσεις τιμής για τον τεθνεώτα.

    Την ίδια ημέρα (17 Φεβ. , 21:33 ώρα) ο Δήμος Δωδώνης , μας ενημερώνει ότι :

    Μετά τη θλιβερή αναγγελία του θανάτου του Δημάρχου Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννιτών αποφάσισε την ακύρωση όλων των επετειακών εκδηλώσεων που εντάσσονται στο Πρόγραμμα για τα Ελευθέρια των Ιωαννίνων.

    Ως εκ τούτου, ακυρώνονται και οι επικείμενες εκδηλώσεις σε Τσερίτσανα και Λόφο Αβγού ”.

    Δηλαδή, ο Δήμος Δωδώνης, μας ενημερώνει τι αποφάσισε ο Δήμος Ιωαννιτών (sic !!!) και μάλλον “εκ συμπαθείας”, ακυρώνει τις εκδηλώσεις – πού ; “άκουσον- άκουσον , στα Τσερίτσανα (!!!) και στο Αυγό (!!!).

    Το “ως εκ τούτου” , τουλάχιστον εγώ, έτσι το εκλαμβάνω : ως εκ “συμπαθείας”.

   Άσχετα, αν στο site (ιστοσελίδα) του Δήμου Δωδώνης, δεν βρήκα κάποια Απόφαση ή Ανακοίνωση του Δημ. Συμβουλίου, αλλά μάλλον δεν ξέρω να ψάχνω.

   Είμαι βέβαιος, ότι ο Δήμος Δωδώνης, λαμβάνει τις Αποφάσεις που αφορούν Εθνικές και Τοπικές Επετείους, όπως προβλέπεται και δεν αυθαιρετεί.

    Γι αυτό, είμαι βέβαιος μεν πλην εμβρόντητος και κατάπληκτος δε.

    Από που κι ως που , Δήμαρχε Δωδώνης ;

    Τι σημαίνει το ως εκ τούτου ;

   Την επόμενη ημέρα, 18 Φεβρουαρίου, στις 11:00 ώρα, ο Δήμος Ιωαννιτών, σε Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου, υιοθετεί ομόφωνα Ψήφισμα, περί απόδοσης τιμών , στον τεθνεώτα Δήμαρχο.

    Μέχρι εδώ, κατανοητά (για το Δήμο Ιωαννιτών ,κατ’ αρχήν βεβαίως).

    Κατόπιν όμως, αρχίζουν τα παράδοξα.

  Στις 12:16 ώρα, του Σαββάτου, 18 Φεβ. 2023, η Περιφέρεια Ηπείρου, εκδίδει έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο:

    ... ο τριήμερος εορτασμός για την 110η Επέτειο Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων ματαιώνεται λόγω της απώλειας του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ.

  Συγκεκριμένα ματαιώνονται όλες οι εκδηλώσεις του τριημέρου, η κατάθεση στεφάνων στις 20/02/2023 και η παρέλαση, που θα γινόταν στο πλαίσιο εορτασμού της τοπικής επετείου απελευθέρωσης.

    Στις 21 Φεβρουαρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί μόνο η τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων και η κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης”.

    Και συνεχίζει , με ένα Δελτίο Τύπου, με το ίδιο με το παραπάνω κείμενο, αλλά, και με μία σημείωση, η οποία μας άφησε άναυδους:

“ *** 

Σημείωση: Η Εσπερίδα για την εναέρια διάσωση, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα (6.30 μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» στα Ιωάννινα), θα πραγματοποιηθεί κανονικά γιατί αποτελεί μια εκδήλωση μνήμης κι έναν οφειλόμενο φόρο τιμής, μετά από ένα χρόνο που συμπληρώθηκε της τραγικής απώλειας του αδικοχαμένου Ερμή Θεοχαρόπουλου”.

    Δηλαδή, ο Δήμος Ιωαννίνων, ακύρωσε όλες τις επετειακές εκδηλώσεις που θα γίνονταν (υπό την αιγίδα του) αλλά γίνονται και άλλες εκδηλώσεις που δεν είναι υπό την αιγίδα του, γίνονται όμως στο Δήμο του και τις ρυθμίζει η Περιφέρεια Ηπείρου (sic !!!!) ,.

    Σχιζοφρενικό ; Άστοχο ; Άκυρο; Πως να το χαρακτηρίσουμε ;

    Και δηλαδή, ακυρώθηκαν όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, αλλά, η “Εσπερίδα, για την εναέρια διάσωση...θα πραγματοποιηθεί κανονικά γιατί αποτελεί μιά εκδήλωση μνήμης κι έναν οφειλόμενο φόρο τιμής…...”

   Δηλαδή, για τους πεσόντες για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, δεν θα έπρεπε να τελέσουμε κάποιες εκδηλώσεις μνήμης και να αποδώσουμε κι έναν οφειλόμενο φόρο τιμής ;

  Για τον αδικοχαμένο Ερμή, η “εσπερίδα” είναι “μιά εκδήλωση μνήμης κι ένας οφειλόμενος φόρος τιμής” , ενώ για τους πεσόντες στο Μπιζάνι και τη Μανωλιάσα, δεν αξίζουν κι αυτοί μιά εκδήλωση μνήμης κι έναν οφειλόμενο φόρο τιμής ;

   Οι 1475 (επίσημα στοιχεία) νεκροί , του Τακτικού Στρατού – δε γνωρίζουμε ακριβή αριθμό πεσόντων από τα εθελοντικά τμήματα (Κρήτες, Γαριβαλδινούς, κλπ) δεν αξίζουν μιά εκδήλωση μνήμης κι έναν οφειλόμενο φόρο τιμής ;

  Ορθώς πραγματοποιήθηκε, η “Εσπερίδα, για την εναέρια διάσωση…”, ως “μιά εκδήλωση μνήμης κι ένας οφειλόμενος φόρος τιμής” για τον αδικοχαμένο νέο, τον Ερμή, ο οποίος χάθηκε, εξαιτίας της ανικανότητας και της έλλειψης συντονισμού, κάποιων κρατικών Φορέων.

   Θα ήταν πολύ πιο έντιμο όμως, αν η Περιφέρεια έλεγε ότι γίνεται, διότι αποτελεί π.χ. μιαν υπόσχεση του Πρωθυπουργού στην χαροκαμένη αυτή οικογένεια. Όχι όμως “γιατί αποτελεί μιά εκδήλωση μνήμης κι έναν οφειλόμενο φόρο τιμής…… “.

   Ομοίως, ορθώς, ο Δήμος Ιωαννιτών, πένθησε το Δήμαρχό του. Όπως, πιστεύω, το σύνολο των Γιαννιωτών.

  Η Περιφέρεια Ηπείρου όμως και ο Δήμος Ιωαννιτών, γιατί δεν ματαίωσε, τις εορταστικές και μόνο εκδηλώσεις , αλλά συλλήβδην, όλες ;

   Η Περιφέρεια Ηπείρου όμως και ο Δήμος Ιωαννιτών, γιατί ματαίωσε εκδηλώσεις 4ημέρου, ακόμα και δυό ημέρες μετά την κηδεία του αείμνηστου Μωϋσή Ελισάφ ;

  Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων, γιατί δεν έδωσε εντολή στους κατά τόπους ιερείς, να ψάλλουν τα Μνημόσυνα ;

   Οι τοπικοί ιερείς, γιατί δεν πραγματοποίησαν τα Μνημόσυνα ;

 Το Μνημόσυνο [βλέπε Βικιλεξικό, που σημαίνει (θρησκεία) εκκλησιαστική ακολουθία ενθύμησης, μνήμης και ανάπαυσης της ψυχής ενός τεθνεώτος και (κατ’ επέκταση) τιμητική εκδήλωση στη μνήμη ενός σπουδαίου προσώπου] δεν αποτελεί μιά εκδήλωση μνήμης κι έναν οφειλόμενο φόρο τιμής ;

    Η κατάθεση του δάφνινου στεφανιού, δεν αποτελεί μιά εκδήλωση μνήμης κι έναν οφειλόμενο φόρο τιμής ;

    Υπάρχει κάτι το εορταστικό σ’ αυτά ;

   Και γίνεται η κηδεία του εκλιπόντος, την Κυριακή το μεσημέρι και τη Δευτέρα (παραμονή της Επετείου) δεν προγραμματίζεται κάτι.

    Όμως όχι. Λάθος.!!!

   Αιφνιδίως, ο κ. Περιφερειάρχης, ο Δκτής της 8ης και ο Δεσπότης Ιωαννίνων, βρίσκονται στο Μπιζάνι, στο εκεί Ηρώο, όπου – ορθώς, ορθότατα – ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κ.κ. Μάξιμος, ψάλλει Επιμνημόσυνη Δέηση και κατατίθενται στεφάνια από τον κ. Περιφερειάρχη και τον κ. Ταξίαρχο.

    Καλώς, κάλλιστα.!

    Μόνο που… η ενέργεια αυτή, έγινε "λάθρα και κρυφίως" !!!

  Τα της Επετείου, τα γνωρίζετε. Δοξολογία στη Μητρόπολη και κατάθεση στεφάνων.

    Εμείς, τι να πούμε ;

  Όταν ο εορτασμός, συγχέεται με εκδήλωση μνήμης και απόδοση οφειλόμενου φόρου τιμής, οι λέξεις χάνουν τη σημασία τους.

   Έψαξα, στο επίσημο Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων για την 110η Επέτειο από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων, τις καθορισθείσες εκδηλώσεις. Και βλέπω:

  • Επιμνημόσυνη Δέηση (ή Τρισάγιο) και κατάθεση στεφάνων (18, 19, 20 και 21/2)

  • Αγώνας δρόμου και απονομή επάθλων (“Μπιζάνειος δρόμος”) (19/2)

  • Εκδήλωση μνήμης (ή Τελετή) και κατάθεση στεφάνων (20/2)

  • Εκθέσεις φωτογραφίας (19 και 21/2)

  • Επετειακή ομιλία (20/2)

  • Μουσική εκδήλωση (20 Φεβ. το βράδυ)

  • Εορταστικό πρωϊνό, με Φιλαρμονική Δήμου και Στρατιωτική Μουσική (21/2)

  • Δοξολογία (21/2)

  • Δεξίωση (21/2) και

  • Παρέλαση (21/2)

    Δηλαδή, αν εξαιρέσουμε τις καθαρά εορταστικές εκδηλώσεις (την Παρέλαση, τη δεξίωση, το Εωθινό και τη Μουσική εκδήλωση της 20ης Φεβ., το βράδυ) , τι μένει;

    Μνημόσυνα, Τρισάγια, Κατάθεση Στεφάνων, Ομιλία, Αγώνας Δρόμου και Έκθεση Φωτογραφίας.

    Κι εδώ, είναι που αρχίζουν και χάνουν οι λέξεις, τη σημασία τους.

   Όταν κάποιοι, προσπαθούν να μας βάλουν στο “τριπάκι” να συγκρίνουμε ανόμοια μεταξύ τους γεγονότα, κάτι δεν πάει καλά – μ’ αυτούς.

  Όταν , με αφορμή το θάνατο του Δημάρχου μας , ακυρώνουμε – σχεδόν- τα πάντα, για δυό ημέρες, μετά την ταφή του, όταν πεθάνει ο Περιφερειάρχης μας, για πόσες ημέρες, θα πρέπει να πενθήσουμε ;

  Αχ, ρε Δήμαρχε !!! Ας ήθελες λέει, εσύ , να σε κηδέψουν Κυριακή, για να μη χαθούν πολύτιμες εργατοώρες, από το Δήμο σου. Που νάξερες τι θα γινόταν, στο όνομά σου ;

   Ας είσαι αναπαυμένος, εκεί στον ουρανό κι ας γελάς λίγο, μ’ αυτά που βλέπεις εδώ κάτω.

ΥΓ1

Κάποιο πουλάκι είπε - αλλά προσωπικά δεν το πιστεύω – ότι επιβλήθηκε αυτή η απόφαση της Περιφέρειας, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας.

Δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνονται αυτά, οπότε (μάλλον) δεν ισχύει. !!!

ΥΓ2

Κάποιο άλλο πουλάκι είπε - αλλά προσωπικά δεν το πιστεύω ούτε κι αυτό– ότι αυτή η αλλαγή στάσης της Περιφέρειας, προήλθε μετά την κοινή κατακραυγή και από την επιμονή του Δεσπότη μας, να ψαλλεί τρισάγιο στο Μπιζάνι.

ΥΓ3

Κάποια άλλα πουλάκια λένε, ότι δεν προβάλουμε ό,τι έχει σχέση με Βασιλιάδες, πράγμα το οποίο διαψεύδουμε κατηγορηματικά.

Ίσως και να είναι, κάπως έτσι τα πράγματα.!!!


Τι παραπάνω να πούμε και τι να σχολιάσουμε.

Η κάθε επόμενη λάθος ενέργεια, αποτελεί χειρότερο λάθος από την προηγούμενη.

Ας μάθουμε, να κυριολεκτούμε με τις λέξεις.

Η γλώσσα μας είναι πλουσιώτατη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.