Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

78η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΛΙΓΚΙΑΔΩΝ

    Την Κυριακή , 3 Οκτωβρίου 2021, το Παράρτημα Ιωαννίνων της ΕΑΑΣ, συμμετείχε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων, με τη συμπλήρωση 78 χρόνων από την ημέρα που τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής σκόρπισαν τον θάνατο και σ’ αυτό το μαρτυρικό χωριό .

    Το πρωί, μετά τη Θ. Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Λιγκιάδων, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Ιωαννίνων, Πανοσιολολιώτατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμ. Θρόνου , π. Θωμά Ανδρέου και κατόπιν, μετά το Τρισάγιο στο χώρο του Μνημείου, έγινε προσκλητήριο νεκρών , κατάθεση στεφάνων και ομιλία από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Μ. Ελισάφ .






    Στις εκδηλώσεις μνήμης παρέστησαν ο Υφυπ Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου Ελευθέριος, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση , ο Υφυπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κ. Αμυράς Γ., οι βουλευτές Ιωαννίνων κ. Καλογιάννης Στ. (ΝΔ) και Τζούφη Μερ. (ΣΥΡΙΖΑ), ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλεξ. Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωϋσής Ελισάφ – ο οποίος ήταν και ο ομιλητής της εκδήλωσης- ο Δκτης της 8ης Μ/Π ΤΑΞ Ταξχος κ. Σιόρεντας Χρ., ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος  Αντγος κ. Σκούμας Κων/νος , ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Δούβαλης, ο Συντον. Επχσεων Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Νήσων, Υπτγος κ. Κοντογιάννης Δημ. ο Πρόεδρος και μέλη της ΕΑΑΣ (Ιωαννίνων), ο Πρόεδρος και μέλη της Ένωσης Εφέδρων Αξκών Ν. Ιωαννίνων,  ο γενικός πρόξενος Αλβανίας στα Ιωάννινα, η επίτιμη πρόξενος της Γερμανίας στην Ήπειρο κ. Kerstin Lohr , εκπρόσωποι περιφερειακών και δημοτικών παρατάξεων καθώς και αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι , ο Πρόεδρος της Κοινότητας Λιγκιάδων, ο Πρόεδρος της Κοινότητας του (επίσης μαρτυρικού) Λεχόβου, εκπρόσωποι συλλόγων και αρκετοί πολίτες.

    Παρών , ο μοναδικός επιζών αυτής της γερμανικής θηριωδίας , κ. Παναγιώτης Μπαμπούσκας,  ο οποίος ήταν τότε έξι μηνών, όταν χτυπήθηκε από λόγχη Γερμανού στρατιώτη και επέζησε πάνω στο σώμα της νεκρής μητέρας του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.