Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940

    Η ΕΑΑΣ/ Παράρτημα Ιωαννίνων συμμετείχε και εφέτος στις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στα Ιωάννινα- Καλπάκι για τον εορτασμό του έπους 1940-1941.

Ο εορτασμός της Επετείου του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις, που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, από τον Ιταλό Πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι,.

Με το τελεσίγραφο αυτό απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου.

Αναλυτικά η ΕΑΑΣ παρέστη στις εκδηλώσεις με αρκετά μεγάλο αριθμό ε.α. συναδέλφων όπως παρακάτω:

Στις 27 Οκτωβρίου το πρωί στο Στρατιωτικό Μαυσωλείο Ιωαννίνων, του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών στους αγώνες του έθνους μας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου.

Στην τελετή παρέστησαν οι τοπικές Θρησκευτικές, Πολιτικές και Στρατιωτικές αρχές. Από μέρους της ΕΑΑΣ παρέστησαν ο Πρόεδρος αυτής Αντγος ε.α. Κωστούλας Δημήτριος, ο αντιπρόεδρος Αντγος ε.α. Στεργιάννης Γεώργιος και μεγάλος αριθμός ε.α. συναδέλφων.

Στις 27 Οκτωβρίου το απόγευμα στο Καλπάκι, στα χώματα που γράφτηκαν οι πρώτες νίκες, στα ηρωικά υψώματα του Καλπακίου τιμήθηκαν και φέτος από το Δήμο Πωγωνίου οι ήρωες του Έπους του 1940. Οι ιστορικές εκδηλώσεις «ΚΑΛΠΑΚΙΑ» απότισαν φόρο τιμής σε όσους χάθηκαν για τα ιδανικά της πατρίδας και την ελευθερία και προσέλκυσαν χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα στο μνημείο του Μαχητή για να «προσκυνήσουν» τους αφανείς ήρωες και να δηλώσουν ότι η μνήμη παραμένει ζωντανή...

Στο μνημείο του Μαχητή και παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Εκ μέρους της ΕΑΑΣ/Παράρτημα Ιωαννίνων στεφάνι κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος Αντγος ε.α. Στεργιάννης Γεώργιος.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης σημείωσε ότι στο Καλπάκι μετουσιώθηκε σε πράξη το ιστορικό «ΟΧΙ» και επεσήμανε το χρέος όλων μας να τιμούμε τη μνήμη των ηρώων.: «Τιμούμε τη γενιά του ’40 που πίστεψε στο δίκιο της και πολέμησε με σθένος. Είναι υποχρέωσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ. Οφείλουμε να τιμούμε τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία και να αναδείξουμε όλα τα ιστορικά σημεία που είναι συνδεδεμένα με το έπος του ‘40» σημείωσε.

Την κεντρική ομιλία «Θέλει Αρετή και Τόλμη η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» εκφώνησε ο καθηγητής και τέως Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος, ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, ένα υπερθέαμα που έκλεψε τις εντυπώσεις και συγκίνησε μικρούς και μεγάλους. Με φόντο το «ΟΧΙ» και τη μεγαλύτερη γαλανόλευκη, ηθοποιοί, στρατιώτες της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Δήμο Πωγωνίου μετέφεραν τους χιλιάδες παρευρισκομένους στη μάχη της Ελαίας. Το Καλπάκι έγινε για μία ακόμη χρονιά το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων καθώς η ευρύτερη περιοχή δέχτηκε, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το κύριο βάρος της ιταλικής επίθεσης.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Σταύρος Καλογιάννης ενώ τις εκδηλώσεις τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Δ/ντής Β’ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Υποπτέραρχος κ. Άγγος Κωνσταντίνος ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Αθανασία Γκίκα, οι Βουλευτές Ιωαννίνων κ.κ. Μαρία Κεφάλα και Γιώργος Αμυράς, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Διοικητής της 8 ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας κ. Μπολομύτης Δημήτριος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Ταξίαρχος κ. Δούβαλης Κων/νος, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ν. Ιωαννίνων κ. Βασδέκης Απόστολος, η πρόξενος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας κ. Kerstin Lohr, ο Πρόξενος της Αλβανικής Δημοκρατίας στα Ιωάννινα κ. Γκόγκα Χαρίλαος, η έφορος δημοσίων σχέσεων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κ. Μαρίκα Γκόνη, σύλλογοι, φορείς, σχολεία και πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά της χώρας.

Στις 28 Οκτωβρίου νωρίς το πρωί η Φιλαρμονική του Δήμου και η μπάντα της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας (Μεραρχίας) παιάνισαν θούριους και εμβατήρια στους δρόμους. Έγινε η έπαρση της σημαίας στο Στρατηγείο της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας και ακολούθησε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Αθανασίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων.

Με το πέρας της δοξολογίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων . Εκ μέρους της ΕΑΑΣ/Παράρτημα Ιωαννίνων στεφάνι κατέθεσε ο Πρόεδρος Αντγος ε.α. Κωστούλας Δημήτριος.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου Ελευθέριος.

Με την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, ενώπιον εκπροσώπων των τοπικών Αρχών , κορυφώθηκαν στα Ιωάννινα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης ακολούθησε συναυλία με επετειακά τραγούδια του Έπους του 40 από τη μπάντα της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας μπροστά στο κτήριο της Περιφέρειας Ηπείρου.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!

ΖΗΤΩ Η 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ!!!

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ!!!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.